Hvad haven gemmer i august…

Brombær fra haven
Hvad haven gemmer i august, brombær, blommer og pivsure kirsebær

 

Hvad har du i din have lige nu?

Jeg har MASSER af brombær. Det er den vilde slags med torne og det hele. Den er slet ikke til at styre og giver fantastisk mange  store flotte brombær. Lige nu har jeg også mange lækre blommer og så de der piv sure kirsebær (De er faktisk så sure så ikke engang fuglene gider at spise dem) og der er mange!

Brombær i haven
Brombær i haven By Michala T

Hvordan overbevarer jeg dem?

Normalt fryser jeg dem, som jeg plukker dem, hvis ikke de bliver spist med det samme. Ulempen ved at fryse dem kan være at man glemmer man havde dem. I sidste ende bliver de måske smidt ud, fordi de når at blive for gamle.

De kan sagtens fryses. Jeg synes som regel det er hyggeligere at stå og lave syltetøj m.m., når jeg alligevel ikke kan være i haven. Men i år er jeg så allerede startet. De er jo også lidt sundere når de er frisk.

 

Hvordan fryser jeg brombær?

Det er såre simpelt. Jeg skylder bærerene, hælder så vidt muligt al vand fra og kommer dem i en frysepose. Så hælder jeg sukker i så overfladen på hvert enkelt bær bliver dækket. Jeg hælder lidt i af gangen og fordeler sukker mellem bærene ved at blande forsigtigt. Og så i fryseren. Hvis jeg har ekstra tid, så skriver jeg på posen hvor mange gram/ kilo der er.

 

Hvordan fryser jeg blommer og kirsebær?

Jeg skylder alle blommerne. Med en urtekniv deler jeg blommerne i to halve og tager stenen fra. Jeg har lært at man skal tørre blommerne lidt inden man fryser dem, men det gør jeg altså ikke. Der kommer måske lidt mere væske, når du kogerne blommerne, men så behøver jeg måske så slet ikke tilføje vand. Kirsebær kan godt svine en del da, det farver rigtig meget, så tag højde for hvilke redskaber og tøj du bruger. Blommer fryser jeg direkte, mens kirsebær kommer jeg sukker i ligesom ved brombær.

 

Hvad bruger jeg dem til?

Jeg laver altid brombær og æble marmelade. Brombær muffins er også virkelig lækre. Blommer har jeg ikke været så heldige med. Blomme marmelade smager godt. Det har bare tendens til at få en ret kedelig farve, der gør det meget lidt appetitligt (brunt). Jeg har lavet blommegrød. Det smager også rigtig godt, vi er bare ikke de store grød spisere. Jeg har set en mega lækker blomme trifli jeg bliver nødt til at prøve og har planer om at lave blommer i madeira.

Så er der de sure kirsebær…. Jeg har brugt dem til saft. Det var vidst kun mig der synes det var godt. Og så har jeg forsøgt mig med kirsebærsause med rom i. Det er man jo nødt til at teste inden jul… Jeg overvejer også at finde en god cheesecake jeg kan pynte med kirsebærsause… Det bliver et andet indlæg.

Den grønne syltebog
Den grønne syltebog alias “Den grønne bibel”

 

Hvordan laver jeg brombær og æble marmelade?

Jeg bruger min lille grønne bibel, som vejviser. Det gode ved denne opskrift er at man skal bruge rigtig mange sure æbler. Mine æbler er ikke rigtig klar, de er piv sure og der er altid nogen der forlader stammen før tid. Derfor er opskriften perfekt til at få brugt nogen af de nedfaldne æbler.

Jeg er ikke så god til at følge en opskrift. Jeg er uddannet laborant og har stort set altid arbejdet med forskning. Måske derfor at jeg elsker at eksperimentere med resultaterne. Det er nogen gange til stor gene for mine omgivelser. Hvis du først har fundet en løsning, der smager godt, hvorfor så lave det om??? Til mit held sker det jo af og til at jeg finder på noget andet der også smager godt. Derfor følger jeg heller ikke opskriften fra den lille grønne til punkt og prikke.

 

Ingredienser

  • Brombær         1 kg
  • Sure æbler       1 kg
  • Sukker (melis)  1 kg

 

Sådan gør du

  1. Kom bær og frugter i en gryde. (æbler skæres i små stykker)
  2. Kog frugten mør.
  3. Tilsæt sukker.
  4. Bringes i kog og kog 10 min. (skold glas mens det koger)
  5. Tilpas konsistens med syltesukker (skyld glas med atamon)
  6. Kom marmeladen på glas og sæt låg på.

Det er super nemt at huske. I opskriften står der 1dl vand og 1 tsk atamon/2 tsk flydende atamon. Jeg synes det er super kedelig at skrælle og udkerne 1 kg nedfaldne æbler (hvor man kasserer en hel masse). Derfor justerer jeg opskriften til hvor mange æbler jeg gider at skrælle den dag. Hvis der er færre skrællede æbler end der er brombær, så bruger jeg mindre sukker (æblerne er mere sure end brombær).

 

Det jeg ikke gør

Jeg bruger heller ikke atamon i marmeladen. Atamon bruger man til at fjerne svampe sporer. Hvis du laver din marmelade rigtigt, er det ikke nødvendigt med atamon i selve marmeladen. Jeg skolder glassene og bruger et’ låg fyldt fra atamon flasken til at skylle alle de glas. Dvs. jeg genbruger det ene låg fyldt til alle glas. Alt overskydende atamon hælder jeg ud. Jeg har aldrig problemer med at der når alt komme mug på. Heller ikke selv om det har stået 1 år. (Det sker ikke så tit).

 

Mit snydemiddel

Mit snydemiddel syltesukker bruger jeg til at få den rigtige konsistens i marmeladen med. Syltesukker indeholder pektin, som en del frugter også gør. Æbler indeholder også pektin, derfor er det lettere at få den rigtige konsistens hvis du bruger flere æbler. Jeg bruger syltesukker i det der svarer til 1/5 del af sukker mængden.

 

Brombær marmelade
Hjemmelavet brombær marmelade og kirsebærsovs med rom. Alt sammen med bær fra haven.

 

Hvad bruger jeg marmeladen til?

Jeg har altid en fast bestilling fra min svigermor. Når glasset er tomt, kommer det glædeligt tilbage i håb om det bliver fyldt op igen. Og hun holder det tæt ind til kroppen… det kommer i hvert fald ikke på morgenbordet, når vi er der. Det store glas er til svigermor.

Jeg bruger det også som værtindegaver og lignende. Det skal dog lige laves lidt hyggeligere at se på. Det smager også rigtig godt på boller, pandekager og vafler.

 

Hvordan laver jeg kirsebærsause med rom?

Jeg skylder og udstener kirsebærene. Kommer dem i en gryde og laver et opkog. Tilsætter sukker og smager til. Når sovsen har den rigtige konsistens, kommer jeg en lille smule rom i og lader den simre i nogen minutter. Derefter hælder jeg det bare på et skoldet atamon behandlet glas. Jeg glæder mig så meget til at smage det på risalamande og måske en ostekage. Hvis den er rigtig god, vil jeg bruge den som værtindegave til jul.

 

Blev du også lige lækkersulten?

Hold nu op hvor blev jeg lige lækkersulten. Mon ikke jeg bliver nødt til at teste nogen af mine ideer i weekenden. Jeg skal nok holde dig opdateret. Hvis du vil være sikker på at høre mere, så skriv dig op til at få nye blogindlæg på mail. Det kan du gøre på forsiden aller nederst (mobil) eller i højreside (PC). Du kan også like By Michala T på facebook som altid har nyeste blogindlæg.

Har du lyst til at læse mere kan du læse om hvordan man laver hindbærsaft på 20 min her eller her hvis du har irriterende mange bananfluer efter alle de bær og frugter du har båret ind….

 

Håber du hyggede dig med læsningen.

Hav en SKØN dag ❤1 thought on “Hvad haven gemmer i august…”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *